Wat moet je doen om je motor winterklaar te maken voor de winterstalling?

Leestijd: 5 minuten

8 november 2022

Als je richting het einde van het jaar de keuze maakt om je motor de hele winter te stallen, zijn er wat zaken waar je aan kunt denken zodat je motor in topconditie blijft. Denk bijvoorbeeld aan aftanken, je accu aan de druppellader leggen, vloeistoffen vervangen en je ketting reinigen. We willen namelijk allemaal weer zo snel mogelijk op de motor stappen wanneer de zon begint te schijnen en dan is het wel fijn als je motor hier hetzelfde over denkt. Dus, wat kun je doen om je motor winterklaar te maken voordat ie de winterstalling in gaat?

Je accu wakker houden

Een accu houdt er niet van als deze lang niet wordt gebruikt. De accu raakt dan langzaam leeg en dit kan de accu beschadigen. Het is daarom verstandig om de accu los te koppelen van de motor en deze aan een druppellader te hangen in een droge, niet te koude ruimte. Druppelladers zijn al te koop voor een paar tientjes. Wanneer je je accu aan een druppellader hangt, kan je er zeker van zijn dat je accu in een optimale staat blijft en naar behoren zal werken wanneer je je eerste rit wil maken! Een specialist waar je een goede druppellader voor jouw motor kunt vinden is acculaders.nl, maar ook bol.com heeft een groot assortiment aan druppelladers.

button-laagste-prijs

Aftanken!

shell benzinepomp tanken

Het is verstandig om je motor helemaal vol te tanken, dit zorgt ervoor dat er geen roest in je metalen tank kan optreden. Het beste is om V-Power, Esso Synergy Plus 98, BP Ultimate of iets soortgelijks te tanken. Deze brandstoffen bevatten geen Bio-Ethanol. Bio-Ethanol is een agressief goedje dat aluminium legeringen en rubbersoorten aantast. Daarnaast veroudert Bio-Ethanol snel omdat het water aantrekt. Hierdoor kan je brandstofsysteem vervuild raken. Ook kan het roestvorming in je stalen tank veroorzaken.

V-Power, Esso Synergy Plus 98, BP Ultimate hebben het E5-label, dit betekent dat er maximaal 5% Bio-Ethanol in mag zitten. Dit gaat misschien wat verwarrend klinken, maar zoals gezegd bevatten deze 3 voorbeelden helemaal geen Bio-Ethanol.
E10 (Euro 95) brandstof mag maximaal 10% Bio-Ethanol bevatten. E10 kun je dus maar beter achterwege laten! Meer lezen over E5 en E10 benzine?

Brandstof additief

Voeg aan je (bijna) volle tank een brandstof additief toe, zoals Forté Moto Power. Forté Moto Power II voeg je toe vóór de winterstalling met een volle tank. Het is wel belangrijk om nog een klein stukje te rijden zodat het middel door je hele brandstofsysteem gaat. Forté Moto Power I voeg je toe wanneer je weer gaat rijden in het voorjaar.

Forte moto power I Brandstof additief
Forte moto power II Brandstof additief

Forté Moto Power is een behandelingsmiddel van benzine voor motoren. De combinatie van de twee flesjes zorgt er kort gezegd voor dat je gehele brandstofsysteem gereinigd wordt, koolafzettingen worden verwijderd en brandstofveroudering wordt tegengegaan. Ook kan Forté het brandstofverbruik verlagen en de motorprestaties verbeteren! Lees meer op de website van Forté Benelux.

button-laagste-prijs

Verzorg rubber en kunststof onderdelen

Om uitdroging van kunststof en rubber onderdelen te voorkomen is het slim deze in te spuiten met een siliconen spray. Op de banden en je zadel na dan.
Spuit de kunststof en rubber onderdelen van je motor goed in met siliconen spray en wrijf het uit met een microvezeldoek. Je motor zal er ook mooi van gaan glimmen. Win-Win!

De ketting winterklaar maken

Wanneer je je ketting goed onderhoudt, gaat deze veel langer mee dan wanneer je dit niet doet. Voordat je je motor in de winterstalling gaat zetten, maak je de ketting nog een keer goed schoon met kettingreinigingsmiddel en een stevige borstel. Hierna maak je de ketting droog en spray je hem in met kettingspray, zodat ie goed vet is.

Eventueel een onderhoudsbeurt voor de winterstalling

Je kunt een onderhoudsbeurt van je motor prima voor de winterstalling doen. Dit heeft meerdere voordelen: je vermijdt de drukte bij de monteurs in het voorjaar en je kan bij de eerste zonnestralen direct rijden. Ook is het wegzetten van je motor met verse olie een goed idee, zeker als de huidige olie er al zo’n 10.000 km in zit. Gebruikte olie kan namelijk vocht en zuren aantrekken door het ontbrandingsproces. Dit is op termijn niet goed voor het motorblok. Bij nieuwe olie heb je dit probleem niet. Vergeet niet de oliefilters meteen te (laten) vervangen.

Ook koelvloeistof die wat ouder is kun je vervangen voor de winterstalling. Nieuwe koelvloeistof voorkomt corrosie of vervuiling aan de binnenkant van het koelsysteem. Het vervangen van koelvloeistof is eenvoudig zelf te doen met een tutorial, maar de lokale motorgarage kan dit natuurlijk ook voor je doen.

Je had de motor wel al gewassen, toch?

Wanneer je je motor voor zo’n lange tijd niet gaat gebruiken, gun ‘m dan een goede poetsbeurt voordat je hem wegzet.

De motorbanden

Om het je banden gemakkelijk te maken tijdens de winter, kun je er voor zorgen dat ze de grond niet raken. Hiermee voorkom je dat je banden constant op één en dezelfde plek belast worden. De banden van de grond halen kan je doen door paddockstands te gebruiken. Of een middenbok als je motor deze heeft. Wanneer je geen paddock wil gebruiken en je banden staan op de grond, dan is het verstandig om je banden wat harder op te pompen. Ook kun je de motor bijvoorbeeld iedere maand een stukje verzetten zodat iedere keer een andere plekje van de band belast wordt. Wanneer je het komende seizoen toch van plan bent om nieuwe banden te halen maakt het niet zo veel uit hoe je de motor wegzet.

Na dit alles verdient de motor natuurlijk een mooi plekje

Je motor wil je natuurlijk netjes wegzetten zodat ie er over een paar maanden nog net zo fris bijstaat. Als je een garage of een schuur hebt is dit ideaal, zeker wanneer deze verwarmd is. Het stallen van je motor in je eigen garage kost je natuurlijk niets, maar niet iedereen heeft de luxe van een eigen garage.

Wat kost het stallen van een motor?

De kosten voor het stallen van je motor kunnen erg uiteenlopen. Er zijn veel opties voor langdurige stalling van de motor. Shurgard is bijvoorbeeld een verantwoorde oplossing. Ook bepaalde motorzaken, zoals Goedhart motoren, bieden winterstalling aan. Zij zorgen meteen voor de juiste bandenspanning, een schone motor en een volle accu. Verder biedt de plaatselijke boer wellicht een uitkomst om je motor een winter te stallen. Uiteraard zit er aan al deze alternatieven wel een prijskaartje van enkele tientjes tot zo’n 100 euro per maand. Voor deze prijs weet je wel zeker dat je motor veilig staat.

De motor buiten laten staan

Als je besluit je motor buiten neer te zetten, zorg dan voor een goede en waterdichte hoes die je eroverheen kunt doen. Geen doek van stof! Zo’n doek trekt vocht aan en dit kan er voor zorgen dat je motor gaat roesten. Het buiten stallen van de motor heeft voor veel mensen niet de voorkeur, maar soms is dit gewoon de enige optie.

Dit is alles wat je moet weten over het winterklaar maken van je motor. Nu kun je rustig nagenieten van het motorseizoen. Voor je het weet, draai je die sleutel weer om in het contact!

Stop je niet met rijden in winter? Lees dan ons artikel met tips tegen de kou en alles over het motorrijden in de winter.