Communicatie op de motor

Leestijd: 6 minuten

26 juni 2023

Ben je het beu om steeds ergens te moeten stoppen om iets tegen je mede motorrijder te zeggen? Of om bij het stoplicht snel je zegje te moeten doen? Om die reden zijn communicatiesystemen voor op de motor uitgevonden! Met motor communicatiesystemen kun je heel gemakkelijk met 1 of meerdere andere motorrijders praten tijdens het motorrijden.

Welke soorten motor communicatie zijn er? En voor wie?

Er zijn verschillende soorten motor communicatiesystemen. Verschillende motorrijders gebruiken ze namelijk voor verschillende doeleinden. Zo heb je motor communicatiesystemen voor solo motorrijders. Oké, dit is dan niet echt een motor communicatiesysteem te noemen maar eerder een headset waarmee diegene naar muziek of zijn navigatiesysteem kan luisteren. Ook kan er met het thuisfront gebeld worden. Je kunt gebruikers van motor communicatiesystemen in 4 groepen onderscheiden:

  • Solo motorrijder
  • Motorrijder met passagier
  • Motorrijder die met een andere motorrijder rijdt
  • Motorrijder die met een groep rijdt

Met elkaar praten op de motor

Hoe communicatie op de motor werkt bij een solo motorrijder hebben we hierboven al uitgelegd, de andere gebruikers zullen we nog even verder toelichten.

Communicatie op de motor voor de motorrijder met passagier

Als je vaak met iemand achterop rijdt en graag met degene wilt praten is een communicatiesysteem waarmee je met jouw passagier kan praten ideaal. Een eenvoudig motor communicatiesysteem met een korte range (afstand die tussen de 2 systemen mag liggen voordat de verbinding wordt verbroken) is hiervoor voldoende. Als je een communicatiesysteem alleen in je eentje of met een passagier gaat gebruiken is een prijziger systeem van Cardosystems of Sena niet per se nodig maar kom je prima uit de voeten met een systeem zoals dit:

Xeod motor communicatiesysteem
button-laagste-prijs

Communicatie op de motor voor de motorrijder die met een andere motorrijder rijdt

De meeste motorrijders zullen het liefste willen communiceren met een andere motorrijder. Dit wordt ook wel bike2bike communicatie genoemd. Overigens kun je met zo’n communicatiesysteem natuurlijk ook met een passagier praten. Bij deze systemen is kwaliteit wat meer van belang. Je wil natuurlijk niet dat de verbinding opeens verbroken wordt omdat je maatje net te laat was voor het groene verkeerslicht en jij wel bent doorgereden. En mocht het gebeuren dat de verbinding verbroken wordt, dan is het natuurlijk fijn wanneer deze automatisch hersteld wordt wanneer je weer dichter bij elkaar rijdt.

De betere motor communicatiesystemen, zoals die van Cardosystems of Sena, zijn perfect voor bike2bike communicatie. Ze hebben zuiver geluid, een goede range en niet onbelangrijk: ze zijn gebruiksvriendelijk. Een aanrader als je met een andere motorrijder wil communiceren is onderstaande duo set, de Cardo Freecom 2. Deel gewoon de kosten met je maatje en je hebt allebei je eigen communicatiesysteem. Zo’n duo set is ook nog eens goedkoper in aanschaf dan een los systeem!

cardo freecom 2 plus motor communicatie
button-laagste-prijs

En voor de motorrijder die met een groep rijdt?

Zelfs voor de motorrijders die met een hele groep andere motorrijders willen communiceren bestaan er communicatiesystemen. Groepen kunnen bestaan uit 3 tot zelfs 16 motorrijders. Zij kunnen allemaal tegelijk met elkaar praten. De systemen die grote groepen aankunnen werken niet met Bluetooth maar met andere technieken, zoals een Mesh verbinding bij Sena en een DMC verbinding bij Cardosystems. Moeilijke termen maar het komt erop neer dat de verbinding beter is, dat de range groter is en dat niet de gehele verbinding hersteld moet worden als 1 deelnemer te ver weg is.

Wil je het beste van het beste ook al rijd je niet vaak met een groep? Haal dan een motor communicatiesysteem dat werkt met DMC of Mesh en niet met Bluetooth. Bluetooth is goed bij groepen van 3 of 4 personen, maar deze andere technieken zijn nog beter. Onderstaand systeem is een van de populairste motor communicatiesystemen op dit moment, voor zowel motorrijders die in hun eentje rijden als voor motorrijders die liever met anderen rijden. Het is de Cardo Packtalk Bold JBL. Dit systeem heeft een uitstekende verbinding door DMC en een hoge geluidskwaliteit door de JBL speakers.

cardo packtalk bold jbl motor communicatiesysteem
button-laagste-prijs

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een communicatiesysteem?

  • Of het systeem geschikt is voor jouw helm: je hebt universele sets die in vrijwel alle motorhelmen passen, maar je hebt ook communicatiesystemen die speciaal voor bepaalde helmen gemaakt zijn.
  • Het bereik van de intercom: de betere modellen hebben een bereik van meer dan een kilometer, dit is meer dan voldoende. Als het bereik slechts enkele honderden meters is, kan het zijn dat de verbinding regelmatig verbroken wordt. In de praktijk zorgen obstakels zoals bomen of gebouwen er namelijk voor dat het totale bereik enorm afneemt.
  • Verbinding met andere merken: sommige communicatiesystemen kunnen verbinding maken met andere merken. Het spreekt voor zich dat dit in sommige gevallen handig kan zijn. De verbinding met andere merken is vaak wel minder goed dan de verbinding met hetzelfde merk.
  • Gebruiksvriendelijkheid: het ene communicatiesysteem is het andere niet wat betreft de gebruiksvriendelijkheid. Bij de betere systemen gaat connecten gemakkelijker, de app werkt goed en de voice commands/knoppen zijn makkelijk te gebruiken.
  • Levensduur van de accu: de communicatiesystemen zijn draadloos en moeten dus opgeladen worden. Sommige systemen gaan enkele uren mee, andere gaan je volledige motorweekend mee op één accu. Een dag is vaak voldoende als je ‘m ’s nachts kan opladen. Daarnaast kun je sommige systemen ook tijdens het motorrijden opladen.
  • Inbouwen van het communicatiesysteem: specifieke communicatiesystemen voor jouw helm zijn makkelijker in te bouwen dan een universeel model. Maar hoe eenvoudig het is met universele sets verschilt ook heel erg per model. Tip: bekijk een YouTube tutorial over het inbouwen van je communicatiesysteem.
Cardo packtalk bold black special edition communicatiesysteem
Special Edition Cardo Packtalk Black
button-laagste-prijs

Wat kun je nog meer met een motor communicatiesysteem?

Naast communiceren met andere motorrijders kun je een goed communicatiesysteem voor veel meer dingen gebruiken:

  • Muziek luisteren: luister naar je favoriete Spotify playlist of radio tijdens het motorrijden. Liedje al te vaak gehoord? Met een voice command of een knopje ga je door naar het volgende liedje. Ook kun je naar dezelfde muziek luisteren als de motorrijder waarmee je aan het rijden/communiceren bent.
  • Navigatie instructies ontvangen: ook dit is heel handig, je communicatiesysteem vertelt jou waar je heen moet. En niet geheel onbelangrijk, Flitsmeister meldingen kun je ook via je communicatiesysteem ontvangen. Eén flinke boete is duurder dan een high-end communicatiesysteem, denk daar maar eens over na ;).
  • Bellen met niet-motorrijders: je telefoon is verbonden met het communicatiesysteem. Hierdoor kun je tijdens het motorrijden gewoon bellen met je moeder, vriend/vriendin of wie dan ook. Opnemen kan vaak met een knopje of met een voice command. Om iemand te bellen zul je ook je stem moeten gebruiken.

Welk motor communicatiesysteem gebruiken wij zelf en welke raden we aan?

Wij hebben de Cardosystems Freecom 4 Plus. Dit systeem werkt met Bluetooth en kun je gebruiken met groepen van 4 motorrijders. Dit is het op één na beste systeem van Cardosystems en we zijn er meer dan tevreden over. Wil je meer weten over dit specifieke communicatiesysteem? We hebben ‘m uitgebreid gereviewd: Review Cardo FREECOM 4+ communicatiesysteem. We hebben aan dit artikel ook meteen een complete tutorial van Cardosystems toegevoegd; zeker interessant om te kijken als je interesse hebt in de Freecom 4+.

Raden we dit communicatiesysteem aan? Jazeker, tenminste als je niet rijdt (of wil praten) met meer dan 3 andere motorrijders. Wil je dit wel? Dan raden we je aan om de Cardo Packtalk Bold JBL te kopen!