Motorrijden in de hitte

Tijdens de zomerperiode is motorrijden in de hitte zeker geen uitzondering, temperaturen van 30 graden of meer komen regelmatig voor. De zon schijnt de hele dag en zeker met motorkleding aan is dit niet altijd een pretje. Hoe bereid je je voor op warme zomerdagen en hoe zorg je ervoor dat je toch heerlijk kunt motorrijden?

Praktische tips voor motorrijden bij hoge temperaturen

We hebben een aantal praktische tips voor je om te kunnen motorrijden in de hitte. Sommige tips zijn vanzelfsprekend, aan andere heb je misschien nog niet gedacht.

  • Draag doorwaai motorkleding
  • Draag verkoelende thermokleding
  • Rijd in de schaduw
  • Drink meer dan voldoende
  • Smeer je in met zonnebrand
  • Vermijd drukke plekken
  • Extra tips

Draag doorwaai motorkleding op warme dagen

Doorwaai motorkleding is voorzien van mesh panelen waar de wind lekker doorheen waait. Ideaal voor de warme zomerdagen met de motor. De kritische delen zoals schouders, ellebogen, rug, knieën en heupen zijn natuurlijk voorzien van protectie en slijtvast materiaal. De overige delen van de motorjas of -broek zijn meer gericht op het koel houden van je lichaam.

revit eclipse motorjas
REV’IT! Eclipse doorwaai motorjas
revit airwave 3 doorwaai motorbroek
REV’IT! Airwave 3 doorwaai motorbroek

Drink meer dan voldoende water

Spreekt voor zich maar gehydrateerd blijven is misschien wel het allerbelangrijkste. Je zweet meer tijdens hete zomerdagen en hierdoor verlies je veel vocht. Pauzeer dus regelmatig om wat water te drinken en zorg ervoor dat je altijd een flesje bij hebt als het kan. Stay hydrated!

Draag verkoelende thermokleding

Thermokleding kennen we natuurlijk allemaal wel. Deze onderlaag houdt je lichaam warm in de winter. Maar wist je dat er ook verkoelende thermokleding bestaat? Dit type thermokleding houdt je koel in de zomer en zorgt ervoor dat de warmte en het zweet beter wordt afgevoerd. Zeker wanneer je een leren motorpak draagt is verkoelende thermokleding aan te raden, het zorgt er namelijk ook voor dat je je pak gemakkelijker aan en uit krijgt. Dit kan nogal een opgave zijn als je een plakkerig lichaam van al het zweet hebt…

Wil je echt je hele bovenlichaam gegarandeerd koel houden tijdens het motorrijden in de zon? Ga dan voor een koelvest zoals deze van Macna!

Macna koelvest
Macna koelvest

Rijd in de schaduw

In de schaduw is het natuurlijk altijd koeler dan in de volle zon. Maak een mooie rit met je motor door gebieden in een bosrijke omgeving. Je zult merken dat je het hier veel minder warm krijgt. Ook is het motorrijden over wegen in de bossen vaak erg leuk. Veel meer bochten en minder verkeer dan in de stad!

Smeer je in met zonnebrand

Hoe dan? Ik draag toch een motorpak? Ja, bijna je gehele lichaam is door je motorkleding al beschermd tegen de zon, behalve je nek! Deze zal snel verbranden in de zon. Door de rijwind zul je dat niet eens doorhebben! Smeer je nek goed in voordat je gaat rijden zodat je na je motorrit geen last hebt van een vuurrode, verbrande nek.

Vermijd drukke plekken

Hiermee bedoelen we eigenlijk dat je niet moet gaan rijden op wegen met veel stoplichten of andere redenen waardoor je steeds stil moet staan. Als je stilstaat krijg je het veel heter dan wanneer je rijdt. Niet fijn met tropische temperaturen. Blijf dus buiten de stedelijke gebieden en zorg ervoor dat je lekker door kunt rijden.

Extra tips voor het motorrijden in de hitte

  • Ga niet motorrijden zonder beschermende motorkleding. Het is misschien heel fijn en verkoelend, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Mocht je onderuit gaan, dan was het die extra verkoeling zeker niet waard.
  • In de ochtend en avond zijn de temperaturen het laagst en is de zon minder scherp. Het kan dus fijner zijn om op die momenten met de motor op pad te gaan en niet tussen 13:00 en 17:00 uur.

Lees ook ons artikel over de beste doorwaai motorjas waarin we 3 jassen voor de hitte vergelijken!